lauantai 22. syyskuuta 2012

Romu rautainen


                             ROMU, johon ihastuin taas kerran, kun löysin sen muun roinan takaa.


Näin kauniisti ruostunut, mutta kaunis käpykamina on ollut varastossa vaikka kuinka kauan. Se on peräisin mummolastani. Högforsin tehdas Rapid ja se on alta avoin, varmaankin tarkoitettu hellan päälle, koska mitään savutorvea ei ole.
Mökillä aikoinaan lapset leikkivät tällä, polttivat roskia, kuivia kaisloja ja käpyjä. Painoa on melkoisesti, onhan se paksua rautaa. Ei tämmöstä raatsi laittaa metallikeräykseen, mutta en tiedä mitä sille pitäisi tehdä muuta kuin ihailla mennyttä tarvekalua. Minusta se on hieno ja väri mahtava.Kontrastina edelliseen  tulevaisuuden  romua  
Kotikaupunki kasvaa kohinalla, mullakin pyöräraitti vaihtaa paikkaa tämän uudisasutuksen tieltä. Melkoista romua nämäkin viemäriputket tulevat olemaan joskus ehkä 50 vuoden päästä, jolleivat murene sitä ennen.Valtavia betoniröörejä ovat, mahtuu isommatkin viemärirotat kulkemaan. Maa-aines tuossa on hienoa hiekkaa, ollaanhan Salpausselän harjulla, ei ole tarvinnut kallioita räjäytellä. Rata menee tuosta ihan vierestä. Iso rakennus takana on meikaläisten torahammas.
     Saas nähdä milloin minä romuunnun... no, ajan kanssa !


8 kommenttia:

 1. Kutsu "Plätty" paistamaan plättyjä, niin tulee käyttöä Sinun kamiinalle!! :D

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva hella. Kyllä siinä vois kahvitkin kiehauttaa! Ostin joskus yhden mummon huutokaupasta pikkuruisen hellan, nyt kesän kirppariromujen joukosta sen taas keksin. Enpä antanut sitä myydä. Mökille vien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kiva oli n.40 vuotta sitten mökillä käytössä lasten "leluna".Nyt vain Painoarvoa täynnä oleva vanha romu, jota tämä vanha ei raaski hävittää.

   Poista
 3. Kamiiina on tarkoitettu ilmiselvästi siirrettäväksi, tilapäis-asennettavaksi vaikka jonnekin neidon kammariin.

  Siinä on kuitenkin puutteita. Yleensä Högfors (karkkila) seisoi omilla jaloillaan ja kuten tässäkin tapauksessa, se vaaiti toimiakseen savun (ilman) kiertämisen, siis savupiipun, paikan sille, ja myös paikan jonne vaikkapa tuhkat putosivat.

  Kyseessä lienee pienempi malli ns. jenkkikamiinoista joita näkee puulattian keskelle asennettuina, vaikkapa vanhoissa lännen filmeissä, joissa niissäkin on erillinen savukorsteeni.

  Kompacti koko tässä tapauksessa tarkoittaa kantokahvaa, ja sitä että laatta sen alapuolella on toden näköisesti 50 cm kokoinen (kyseessä on väärä, eli siis normaalista poikkeava asennustapa laatalle).

  Lisäksi tässä on pieni pesä, siis lyhyt, joten klapien teko on ollut näille oma tyylilajinsa.

  Maarakennustöihin maasto on mitä otollisin. Hiekkainen lähes ja siisti maasto sadekeleilläkin ja lähes routimaton ympäristö, vaikka viemäröinnin lähisivustolle, siis sen päälle, katu tai pyörätie tuleekin viemärin valmistuttua sijoittutumaan.

  Läheinen kipattu ja osin jo käyttetty murskekasa on varmuuden maksimointia, syystä että
  putken pohja arinan halutaan varmistaa säilyvän tiiviinä, painumattomana.
  Samsung kaivinkoneen (volvon omistuksessa nykyisin) kuski myhäilee varmaan tytyväisyydestä työmaan helppouden johdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun ajattelen, tämä hella on varmaan nopea Rapid, sijoitettavaksi tavallisen hellan päälle poisnostettujen renkaiden tilalle. Savu menee siis ison hellan hormiin arinan läpi, koska tämän alusta on auki. Kesähelteillä, jos ei halunnut koko hellaa lämmittää kaffeen keittoon, tämä oli nopsa ja vaati vain käpyjä, kaarnaa ja pientä puuroskaa palamaan.Pesän syvyys 22cm. Renkaat kun nostaa pois ja
   laittaa pannun tai padan siihen, ei mene paljoa lämpöä hukkaan.Helppoa siirtää syrjään.Oliskohan näin?

   Neidon kammariin tai mun sähköhellalle ei tällä kauneudella ole mitään asiaa, ikävä kyllä.;)
   Kiitos asiallisista tiedoistasi.

   Poista
  2. Olet varmaan oikeassa. Itte ajattelin ihan samaa systeemiä, mutten ymmärtänyt miks näin meneteltäis.
   Ehkä syynä ois kesän lämpimyys, jolloin huoneisto ei lämpeis samalla.

   Siellä jossakin on NAVETTA joka myy vanhaa kierrätystavaraa. Vie sinne
   näytille, ellet itse muuta keksi.

   Kantsis vaik hiekkapuhaltaa ja maalata sit mustaksi, tulis kommee.

   Nuo betonilaatan raot on sellainen maku asia. Oikeaoppisesti niihin ei sais rakoja jättää, mutta moni halusi juuri näin, tuon ruohon tulevan noista väliköistä esiin pehmentämään näkymää, ja leikkusrilla pääsee ylitse.

   Poista
 4. Oikeasti tämä ylläoleva vanhus on hieno ja säilytettävä kapine, kauniskin. Olen kanssasi samaa mieltä, mutta älä ihmeessä hävitä, tulen käymään ja maksan maltailla:)

  VastaaPoista