lauantai 29. syyskuuta 2012

Sataa - vettä - omenia

 

Olin torstaina Helsingin Musiikkitalossa Maj Lind-pianokilpailun finaalia kuuntelemassa. Nappasin sateessa viihtyvän (kuin kala vedessä) olevasta hauesta kuvan, tosin lasin takaa. On se huisisti isompi kuin mitä kuvitteli kuvista päätellen..
Konsertti oli  upea, voittaja hieman yllätti. Oli kiva istua ihan juryn takana seuraavalla rivillä, en sentään puhaltanut niskaan. Aina yhtä kivaa maalaisen käydä Hesassa, satoi tai paistoi.Omppoja  on sadellut puusta  koko ajan ja vielä ainakin pari ämpärillistä odottaa vielä putoamistaan.(4 isoa pussillista olen jo vienyt kompostiin).Omppoja on monta kopallista ja laatikollista, kaunista mutta tuskaisaa.
Kaksi vuotta sitten oli sama juttu.
Toisessa kuvassa meinaavat tippua vadilta;), mukana vaahteranlehdistä pykäämäni ikiruusut sävysävyyn. Tunnistaisikohan joku tämän lajikkeen, aika paksukuorinen ja sopivan hapokas , mutta nimeä en .tiedä


                      Tänään ei sada, ei vettä eikä omenia, on tyyntä ja kaunista !
                       Ps. lähettyvillä ei ole aatamia, jolle tämä eeva syöttäisi.

10 kommenttia:

 1. Katselin, kuuntelin Maj Lind-loppukilpailua Teema-kanavalta, olisin suonut suomalaispojan sijoittuvan kolmen parhaan joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin Areenalta konserttia äsken ja bongasin itseni ihan juryn takana olevalta penkkiriviltä.Livenä on musiikki parempaa, tottakai nämä soittajat lähikuvina on upeita.

   Juu, se Johannes oli suloisenihana ja hyvä.

   Poista
 2. En tiedä lajiketta, mutta jos nämä ovat sut pehmoisia ja jauhoisiam niin meillä oli kotona näitä, oisko ollu jonkunsortin Lobo-lajike?

  Enoni, nuorempi heistä, viljeli omenia, marjoja, mansikoita ja vähän perunaa.
  Tais olla parin-kolmen hehtaarin tontti Riste:n ahteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen, ettei Loboa, eivät ole jauhoisia eikä pehmeitä. Kuori on aika kova. Mulle tulee mieleen Syysviiru, näissä on vähän viiruja.

   Onneksi mulla on vain tämä yksi puu, ja sekin pukemassa takapihaa.

   Poista
 3. Voi hitsit, anjuusa säästä minulle, minä haen ne, mutta eivät tietenkään säily!!! Voi persetti tätä remonttia, kun en pääse heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihvana, kun asut toispuol Suomee. Kohta ompot alkavat olla entisiä omppoja. Muuta tänne alemmaksi, vois olla kivaakin.

   Poista
 4. Meillä on kummallista kyllä hurjan paljon vähemmän omenoita kuin viime vuonna. Kuulin jostain, että omenoita on tänä vuonna enemmän, ja kukinnasta päätellen olisi niin voinut luulla meilläkin. Nyt oli vain yhdessä puussa omenoita enemmän kuin vuosi sitten. Niistä sainkin jotain kuusi litraa omenamehua ja hilloa muutaman purkillisen.

  Olen jo miettinyt, että mistä saan omenat talven omenamehua varten. Mutta näyttää yhdessä puussa olevan sen verran että vielä muutama litra mehuakin saattaisi tulla, eivät ole vielä aivan kypsiä.

  Viime vuonna meni kompostiin aivan hulvaton määrä omenoita, vaikka mehustinkin niistä 30 litraa mehua, ja parikymmentä litraa omenaviiniä varten ja tein omenasosettakin. Sitä vain ei mene kovin paljoa, muutama pikkupurkki riittää talven tarpeisiin.

  Laitoin ylijäämäomenat viime syksynä vanhaan veneeseen turpeen ja lehtisilpun joukkoon. Heinäkuussa istutin samaan veneeseen pussillisen itäneitä Pirkan perunoita hetken mielijohteesta. Ja nyt olenkin saanut mukavasti uutta perunaa ruuaksi. Ovat hyviä!

  Yhdessä puussa on meilläkin aivan samannäköisiä omenoita, en vain tiedä lajikkeen nimeä, hyvän makuisia ovat.

  Ihania nuo tekemäsi vaahteraruusut! Onko ohjetta? Vai onko liian vaikeaa meikäläiselle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satoisat vuodet vaihtelee, viime vuonna ei ollut paljon mitään, ja nyt melkein jo ällöttää (anteeksi puuparka) tuo liiallisuus.

   Ruusu: kerää punaisia tai keltaisia vaahteranlehtiä, taita kaksinkerroin varsi alaspäin, ensin yksi rullalle, toinen kaksinkerroin käännetty sen ympärille vähän epätasaisesti, kolmas jne. Sitten vaan kiristät ne lehden varsien kanssa jollain nauhalla tai kukkalangalla tiukkaan. Ikävä kyllä, väri tummuu kuivuessaan, mutta haitanneeko se. Ovat nättejä esim havuseppeleeseen sidottuna.
   Osaat tehdä, tottakai !!

   Poista
  2. Kiitos Anjuusa!

   Täytyy testata! :D

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista