lauantai 21. huhtikuuta 2012

Amerikan arkku

Amerikan arkku
Isäni isä matkusti New Yorkiin syksyllä 1911. Siis puoli vuotta ennen Titanicin uppoamista. Tarkoitus oli, että vaimo ja pikkuinen kaksivuotias poika tulisivat perässä myöhemmin. He jäivät kuitenkin Suomeen. Amerikan vaarini eli vaatturina koko elämänsä käymättä koskaan Suomessa. Isäni oli katkera tästä ja äitini oli ainoa, joka piti yhteyttä vaariin. Isä oli hänen ainoa poikansa, uutta perhettä ei vaari sinne perustanut.


Vaarin kuoleman jälkeen, v1958, arkku lähetettiin isälleni ja nyt se on päätynyt  makuuhuoneeseeni .Avain on kadonnut ja nahkaiset kantohihnat kuluneet pois, mutta päädyissä näkyy maalattuna huolintaliikkeen nimi. Axel Holmström 0/Y Helsinki ja sen alla BE 279. Kyljessä onkin mitat tuumina. Saadessani sen haltuuni, sisällä oli kaavoja, paksusta kankaasta ommeltu merimiessäkki ja musta omatekemänsä puku mm. Kaikki on säilössä edelleen. Toivottavasti oma poikani haluaa sen perinnöksi. Eihän millään noin muistorikasta esinettä noin vaan kaatopaikoille viedä. Nykyisinhän vanhoja tavaroita käytetään lasikannella peitettynä vaikkapa sohvapöytänä.

Puoli vuotta myöhemmin tämäkin arkku olisi ehkä tuhoutunut. Onnekseni se on nyt minulla!!!
Minulla kenkien säilytyspaikkana se toimii mainiosti.

17 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kunnia-asiani on 'rakastaa' sitä, vaarin perintönä varmaankin tykkään korjata vaatteita

   Poista
 2. Katkeria kohtaloita ennen vanhaan. Ei silloin voitu helposti "karkulaisen" perään lähteä, niin kuin nykyään (jos haluaa) kun välimatkat on lyhentyneet (no jaa, lyhentyneet ja lyhentyneet, = matkat on nopeampia tehdä)

  VastaaPoista
 3. Unohdin sanoa, että arkkusi on tosi komea ja historiallisesti arvokaskin, tarkoitan muistorikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinaista arvoa en tiedä, mutta tuo siihen liittyvä on arvokasta.

   Poista
 4. Todella mielenkiintoinen tarina, ja arvokas muistoesine sinulle, vaikka oli varmasti surullista, kun perheelle kävi näin eikä pikkupoika muistanutkaan isäänsä, peri vain äitinsä katkeruuden ja joutui elämään ilman isäänsä koko elämänsä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli isäni katkera, ei koskaan kirjoitellut isälleen. Vaari kyllä halusi pitää yhteyttä, lähetti minulle 3v lahjaksi vaaleanpunaisen silkkimekon, mulla on kuvakin muistona.Ja vaarilla oli kaunis käsiala.

   Poista
 5. Upea arkku! Mulla on keittiössä vaatimaton, puusta tehty, siniseksi maalaamani isäni äidin "kihla-arkku" 1800-luvulta. On jo niin laho että jos sitä nostaa, pohja jää lattialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat esineet ovat hellyttäviä, ihan kuin vanhat ihmisetkin...

   Poista
  2. Kauniisti sanottu ja vertailtu, hih.
   Minun veljeni kerran entisöi aika ison, vanhan perintöarkun, mutta se paloi, kun heidän talonsa tuhoutui tulipalossa.
   Eilen kävin poikani luona kylässä ja siellä oli miniäni saanut perintönä hienoja vanhoja ja arvokkaita huonekaluja.
   Minun huomioni kiinnittyi kauniiseen vanhan ajan pöytäpuhelimeen, oli ollut käytössä loppuun asti lankapuhelimena ukillaan. Se oli kuulemma jotain sotaveteraaneille hankittuja hienoja puhelimia.
   Muistot ovat ihania, vaikkei aina niin iloisia olekaan, mutta jos kaikki olisi iloista, niin ei niitä muistaisikaan.

   Poista
 6. Hieno perintö annettavaksi eteenpäin sukupolvien tarinoiden kera! Isäsi katkeruus ja suru, sinun silkkimekkosi... vaarin tarve pitää yhteyttä. Voi sentään!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että jälkeläiseni arvostavat sitä !

   Poista
 7. Hieno arkku. Minullakin on samantyyppinen, mutta tätä kuluneempi ja sillä tavalla huonokuntoisempi joka on kotitalon vintillä, pitäisi varmaan entisöidä se? Samalla tavalla amerikan matkalaiselta tullut, ruostuneet metalliosat ja kangas kulunut.. toinen oli kauniimpi kaarikantinen arkku, jonka toinen veli vei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai entisöidä, älä vaan tee siitä liian hienoa, vanhuus on kaunista. Parasta että säilytätte sitä hyvässä paikassa, ettei rapistuisi enempää.

   Poista
 8. muistoarvo on aina se suurin, korvaamaton, niinkuin rakas ihminenkin. tämä on lisäksi kaunis. näiden arvo on muutenkin juuri nyt aika hyvä, nyt ovat muotia vanhat aarteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nythän on muotia puhua vanhoista ja vanhusten hoitopaikoista.

   Poista
 9. Anjuusa, käys mun logissa, sielä on sulle jotain.

  VastaaPoista