sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Villiä "viiniä"
Kuvasin tänään etupihan aidalta tällaisen sadon. Villiviini marjoo ihan kuin oikea viinirypäle.Kokokin on lähes sama kuin niissä pienissä siemenettömissä oikeissa rypäleissä. Kohta ne alkavat rypistyä rusinoiksi. Väri on mahtavan tummansininen....mutta maku...ei mikään muu kuin karvas. Marjan sisällä on kokoonsa nähden aika isot ja kovat kivet.

Tiedän, että Suomessakin viljellään seinustoilla oikeata rypälettä, mutta olisi niin kivaa jos näitäkin voisi syödä. Siitä ne sitten tippuvat lumeen ajan kanssa ja sotkevat, en ole nähnyt lintujenkaan välittävän niistä. Siis kaunista katsella vain. No hyvä sekin......

Silti.... namin näköisiä ovat !

19 kommenttia:

 1. Jaaha, meinataankos siellä ruveta viiniä tekemään???

  VastaaPoista
 2. Upea kuva ja tähän aikaa vuodesta. Voisithan sä kokeilla tulisiko niistä viiniä, vaatisi varmaan paljon sokeria.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Hienolta näyttävät, miksi ei voi syödä tai varsinkin juoda:)

  VastaaPoista
 4. Onks nää eri marjoja kuin "aroniat" vai mitä ne tummat mehevät ovatkaan? Hieno kuva!

  VastaaPoista
 5. Tämä on ihan tavallinen villiviiniköynnöskasvi, joita näkee talojen seiniä pitkin kiipeilemässä, (peittää arkkitehdin virheet :))

  Ei ole hyötykasvi ollenkaan, siis ei tulis mehua vaikka kuinka puristelis. On kuitenkin niin "punkkumainen" olemukseltaan. Harmi !

  Aronia on ihan toinen kasvi, siitä voi tehdä hilloa ym.

  VastaaPoista
 6. Aamupäivää Anjuusa ystäväin. Tämä sun blogis ei ota vastaan kommentteja yöllä 2-3:n välillä, ku sitä, jonka kirijotin ei oo täällä:D
  Kukahan sen pölli, tontut liikkeelläkö?
  En muista mitä raapustin, mutta jottain semmosta, että minä voisin noista kokkeilla tehä sitä viiniä, mää ossaan:DDD
  Komian näkösiä marijoja.

  VastaaPoista
 7. Tee näistä viiniä.
  Sekoita aronioiden kanssa joka on erittäin hyvä ja vitamiinipitoinen marja.

  Aroniassa on vain se parkkihappo (tanniini) siinä pinnassa, jonka ansiosta ne maistuvat paljaaltaan hieman karvailta.

  VastaaPoista
 8. Plätty, blogi vissiin nukkuu öisin kiltin tytön tapaan:)
  En mie ossoo sitä kaikkea mitä sie ossoot. Ja Max, jos tekisinkin , siitä vois tulla semmoista katkeraa kalkkia, jota ei jois edes lääkkeenomaisesti. Syökööt linnut ! Mie syön vaan silmilläni.

  Plätty, tänään, tasan vuosi sitten Inglesissä punaisessa Hellsingissä lauloitte kimppakaraokea, ja mie ekakertaa tapasin siut. Oli mukavaa !

  Tänä vuonna en mee mihinkään nyt kun toi iskias löysi minut.

  VastaaPoista
 9. Onpa kaunis kuva!

  Olisihan se kiva kun nuokin olisivat syötäviä!

  Viiniä voi tosiaankin kasvattaa jopa Suomessa. Meidän vuokraisännän viiniköynnökseen kasvoi 25 kg viiniä! Lajike on Zilga, Latviassa kehitelty. Kestää hurjia pakkaslukemia.

  Onhan niitä monia muitakin lajikkeita. Itse olen ajatellut kokeilla, muttei vielä ole tullut toteutetuksi.

  VastaaPoista
 10. Siis kasvoi viinirypäleitä, ei viiniä! Hih... Olis se kun muuttuisi suoraan viiniksi!

  VastaaPoista
 11. Niinpä oltiinkin Anjuusa Inglesissä, heh ja me "pyllistettiin" lopuksi:DDD
  Tänä vuonna en sinne menny lainkaan, kun on ollu muuta mukavaa, nyt viime pyhänä ovat tulleet takaisin.

  Niinhän sitä lauletaan ja toivotaan, että "voi jospa kaikki Suomen järvet viiniksi muuttuisi..." ai mutta se olikin vähän väkevämpää tekstiä, nim. viinaksi.

  Mulla olis "poika" jo lappauskunnossa, milloin tuut maistamaan?

  VastaaPoista
 12. Meilläkin on "poika" lappokunnossa! Janne, minun poika, teki omenamehusta valkoviiniä, ja nyt pitäis pullottaa. Näyttää kirkkaalta, kun tehtiin mehustamistani omenoista se mehu siihen viihiin. Maistuikin ihan kohtalaiselle, vaikka ei ollut vielä kunnolla käynytkään, kun viime viikolla maistoin ruokalusikallisen.

  Janne laittoi testiksi siitä viinistä yhden ison pullollisen tekeytymään siideriksi, en tiedä mitä siihen sekoitti, ainakin vettä, ettei tule liian vahvaa.

  VastaaPoista
 13. Olettepas taitavia. Itse en ole koskaan lappoillut poikia, tytär kylläkin. Laittaisin kaiketi liikaa hiivaa. Kerran vappusimat suihkusi pitkin seiniä ja kattoja.
  Jätän siis osaavampien haltuun sen homman.

  VastaaPoista
 14. Poika lappoi tänään viinin pulloihin. Ei se kuohunut, kun hiiva on tapettu ensin jollakin aineella viime viikolla, ja on laskeutunut pohjalle sakaksi. Nyt viini oli täysin kirkasta. Jouluksi sopivaa ruualle sitten. Nämä kotiviinithän eivät yleensä sovellu varasoitaviksi kuin korkeintaan kahdeksi vuodeksi.

  Mulla on vain se ongelma, että juon viiniä niin vähän, että kymmenesosa tehdystä riittää vuodeksi, tuli 25 litraa. Mutta kai ne nuoret sitten juovat enemmän, vaikka hekin kyllä juovat tosi vähän, kun ajattelen monia muita.

  VastaaPoista
 15. Sulla on kivasti poika pojan kimpussa, hih !
  Mikä prosentti vai promilleluku siinä kirkkaassa keltaisessa on. 9 vai 11.
  Kyllä pienet maistiaiset olis poikaa, vaikka en juopottelija ole ollenkaan.Sulla on sitten varmaan hyvät säilytystilat pulloille, mulla ei edes olis.

  Nauttikaa, kohtuudella :D

  VastaaPoista
 16. Hihh... joo...

  Poika on sellainen gourmetisti sekä ruuan että juoman suhteen. Haluaa kokeilla itse kaikenlaista.

  Poika sanoi että prosenttiluku oli 13 ja 14 välillä suurin piirtein. Aika vahvaa siis, mutta minä laitankin usein puolet vettä joukkoon, jos juon seurustelujuomana, ja ruuallekin joskus. Tuo viini käy hyvin varsinkin jouluruualle, kun yleensä on niin monenlaista erilaista pöperöä pöydässä.

  Tuo viini on minusta paremman makuista, kuin monet kaupan 6-8 euron viinit, kylläkin aika neutraali maultaan.

  Ei meillä ole hirmuisen hyvät säilytystilat, osan säilytän jääkaapissa (just ostettu kaksi uutta jääkaappipakastinta, tai poika osti,, eli tilaa on enemmän kuin silloin, kun oli vain yksi laite), loput yläkerran rapun alla olevassa pimeässä paikassa. Siellä on hieman huono eristys, joten paikka on kohtuullisen viileä.

  Tuo 25 litraa on kyllä aivan liikaa, edellinen satsi tehtiin lähes kolme vuotta sitten ja kesällä juotiin viimeinen pullollinen.

  Me taidetaan olla aika kohtuusihmisiä, onneksi! Monilla ei tuollainen satsi riitä moneksikaan viikoksi!

  Voi kunpa voisinkin lähettää jonkin plasmateleportin kautta maistiaiset! :D

  VastaaPoista
 17. Upea kuva! Nautippa kuvallista viiniä.. kippis, vai mitä nyt sitten sanotaan kun viinilasia virtuaalisesti nostetaan....:D vippis?

  VastaaPoista
 18. Hei! Hyvä uusiosana, virtuaalikippis!

  Vippis sinne kaikille!

  VastaaPoista
 19. ja ja, eikös se kotiviini ollu nii jotta kirsikoista mansikoista vain.. joo tein mie nourempana ja hyvää oli. yleensä omenista ja marjoista. viinihiivalla. oli se aika tuhtiakin. en mitannut % mutta päässä surisi;))

  toivotan oikein hyvää joulua, viinillä tai miten haluat.

  VastaaPoista