perjantai 2. syyskuuta 2011

Rippikoulutytöt
Tämä vanha pahville liimattu kuva on vuodelta 1916. Elimäen kirkon pihalla rippikoulutytöt ovat vakavina kuvassa. Rovasti on hyvin luontevasti tuolissaan komea mantteli päällään.
Äitini istuu eturivissä  toisena oikealta. Vakavailmeinen, Matilda Wreden tyyppinen tyttö, 15 vuotias ja myös Matilda nimeltään , ei tuossa vielä tiennyt, että 28 vuotta myöhemmin saisi minut, ensimmäisen lapsensa.
Äiti oli ihana, hyvä ihminen, joka kuoli kotonaan kylpyhuoneeseen iltapesulla ollessaan 87 vuotiaana. Olen esirukousten lapsi, ja tunnen sen voimakkaana edelleen.

Silloin ennenvanhaan näköjään tytöillä ja pojilla oli eri rippikoulut, samoin kuin koulutkin ja myös seminaarit. Kun vertaa nykynuorten riparityttöjen käytöstä esim. pakollisissa kirkossa käynneissään, ero on huima. Eipä varmaan nuo kuvan tytöt paljon uskaltaneet puhua saatikka väitellä uskonasioista opettajansa kanssa.

Kaikki muuttuu, miltähän näyttävät 15-vuotiaat tytöt  95 vuoden päästä eli vuonna 2106. Ei sitä voi kuvitella.

4 kommenttia:

 1. Tässä se nyt on, kuva jota saimme ihailla jo ennakkoon. Kivoja nämä vanhat kuvat.

  VastaaPoista
 2. Hyvin toi kuva tänne tuli, vaikka kiertoteitse sen laitoitkin. :DD
  Ihana kuva. Ja ajatella, siihenkin aikaan ihmiset elivät, vaikka tavat oli täysin erilaisia kuin nykyisin. Ja tuo sinun arvelemasi vuosikymmen, sitä ei osaa enää edes arvuutella, mitä ja millaista silloin on, eritoten nuorison keskuudessa.

  VastaaPoista
 3. Niinhän se on, että "ajan henki" määrää paljon kullakin kaudella.

  Sinulle on suotu lahja olla esirukousten lapsi.

  Niin ja kun "nahistelen" teinieni kanssa ja kerron miten oli ennen he sanovat, että ei ennen uskallettu sanoa mutta ei se ihan niinkään ole. Itse en ole tuntenut etten uskaltanut sanoa eikä minulla ollut pahemmin tarvetta kapinoida.

  VastaaPoista
 4. On se niin kamalaa että näin käy Anjuusa, mutta minäkin tykkään naistä vanhoista kuvista ylikaiken ja tuo Sinun profiilikuva on niin söötti, just niin kuin Sinäkin..Ja tiedän mistä puhun kun oli kunnia tavata:)

  VastaaPoista